Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
, . GR-IX

 
«Για τη χώρα μας, η ανάπτυξη του Διαδικτύου είναι ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης, αλλά και ο πλέον ασφαλής δρόμος για να συγκλίνουμε με τα ψηφιακά άλματα που συντελούνται στον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά και διεθνώς. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Εθνικός Κόμβος Διασύνδεσης Παρόχων Internet (GR-IX - «γκρίξ») που εγκαινιάζουμε σήμερα αποτελεί μια υποδομή καθοριστικής σημασίας», επεσήμανε ο Υφυπουργός Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων Νίκος Σηφουνάκης στην σύντομη ομιλία του στα εγκαίνια του Εθνικού Κόμβου Διασύνδεσης Παρόχων Διαδικτύου- GR – IX.
Ο κ. Σηφουνάκης τόνισε ότι τα οφέλη από την λειτουργία του νέου κόμβου για τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, αλλά και τους πολίτες –τελικούς χρήστες είναι πολλαπλά :
• Υψηλές ταχύτητες σύνδεσης
• Ελαχιστοποίηση της όποιας καθυστέρησης στην επικοινωνία μεταξύ των παρόχων αλλά και μεταξύ των τελικών χρηστών
• Σημαντική μείωση του κόστους των παρόχων σε διεθνή διασύνδεση και, συνεπώς,
• Βελτίωση της ποιότητας των διαδικτυακών υπηρεσιών, όπως την αντιλαμβάνεται ο χρήστης.
Όπως σημείωσε ο κ. Υφυπουργός, με τον παλαιότερο εθνικό κόμβο Α-ΙΧ η Ελλάδα ήταν ιδρυτικό στέλεχος του ευρωπαϊκού κόμβου EURO-IX που προσπάθησε και προσπαθεί να διευκολύνει την ανταλλαγή της κίνησης στο Διαδίκτυο. Συνεχίζοντας στο ίδιο παράδειγμα της πρωτοπορίας, η λειτουργία του νέου κόμβου GR-IX σηματοδοτεί την ωρίμανση του ελληνικού διαδικτύου και την αύξηση της χρήσης του στην ελληνική επικράτεια.
Τόνισε ακόμα πως «η εποχή των προβλημάτων και των χρονικών καθυστερήσεων στο διαδίκτυο για τους παρόχους και τους χρήστες ανήκει στο παρελθόν και τόνισε ότι «το GR-IX που θα λειτουργεί, εδώ, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και θα αποτελεί το μοναδικό σημείο ανταλλαγής κίνησης στο Ελληνικό διαδίκτυο, είναι ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς η «ψηφιακή ανάπτυξη» μπορεί και πρέπει να γίνεται προς όφελος του πολίτη».
Συνεχάρη τέλος όλους όσους εργάστηκαν με επάρκεια επιστημονική, με μεθοδικότητα, αλλά και μεράκι για να εκτιναχθεί η δυναμική των υπηρεσιών του Διαδικτύου προς όφελος, εν τέλει, του κοινωνικού συνόλου.